Karrier

IRÁNYTŰ A KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÁSBAN – AVAGY HATÁROK NÉLKÜL A NEMZETKÖZI ÁLLÁSBÖRZÉN!

Magyarországon évről-évre egyre több embert foglalkoztat a külföldi munkavállalás gondolata – és ahogyan az óvatos becslések mutatják, már nem csak a gondolata, hanem érzékelhetően sokan hagyják el országunkat jobb munkalehetőségek, szebb élet, kalandvágy, vagy első sorban a magasabb fizetések miatt.

Mit tehetünk tehát, ha külföldön szeretnénk elhelyezkedni az egészségügy területén?

Érdemes tájékozódnunk, hogy melyik célországban van a legnagyobb esélyünk jövedelmező munkát vállalni. A listánkon szerepelhet természetesen az Egyesült Királyság, Ausztria, Németország, Hollandia Svájc, de sokan kacérkodnak az Egyesült Államokkal. Mindezek előtt azonban, gondolkodjunk el, hogy milyen nyelvtudással rendelkezünk, és annak fejében válasszunk célországot.

 

LÉPJEN TÚL A HATÁROKON – NEMZETKÖZI ÁLLÁSBÖRZE 2014

 

2014-ben, két év kihagyás után, az EUWORK által kerül megrendezésre az éves KÜLÜGYI BÖRZE, melynek aktualitása, hogy egyre több, nyelvtudással rendelkező álláskereső kíván munkát vállalni külföldön. 

Házhoz hozzuk a külföldi munkalehetőségeket! A börzén megjelenő cégek 40%-a az egészségügy területén keres munkatársakat, beleértve a gondozókat, a szakképzett ápolókat, nővéreket és orvosokat is.

Első sorban olyan külföldi munkaadók és munkaközvetítő cégek képviselőit hívtuk el nemzetközi állásbörzénkre, akik az EU-n belül kínálnak állásokat, leginkább angol és német nyelvterületeken: Ausztria, Németország, és az Egyesült Királyság területén.

Amennyiben foglalkoztatja a külföldi munka kérdése, de nem tudja, hogy hogyan kezdjen hozzá, vagy felmerültek kérdések, kétségek, mindenképp itt a helye. Hasznos információkat kaphat első kézből konkrét állás lehetőségekről, munkaadókról, külföldi munkaügyi kérdésekről. Továbbá, lehetőség van számos külföldi egészségügyi állás helyszínen való megpályázására is!

Ezen felül tanácsokat adunk, és az alábbi programokkal készülünk.

  • 10:00 Megnyitó: Hol milyen álláslehetőségek vannak Európában? Lehetőségek, elvárások, tévhitek, előnyök és hátrányok.
  • 11:00 Munkavállalás bemutatása Nagy-Britanniában: Munkalehetőségek, TB, adózás, család, stb.
  • 12:00 Munkavállalás bemutatása német nyelvterületen: Munkalehetőségek, TB, adózás, család, stb.
  • 13:15 Vendégelőadónk, Szalai Gabriella, az AngolNyelvTanitas.hu alapítója, az elfoglalt felnőttek angoltanárának előadása: 6 tipp arra, hogyan turbózd fel a nyelvtudásod kint - gyorsan, ingyen!
  • 14:00 Hogyan írjunk jó önéletrajzot?
  • 14:30 CV Ambulancia: Hozza el, mi kijavítjuk! Legyen az önéletrajza külföldimunka-kész!

 

Mikor és hol?

  • Időpont: 2014. szeptember 20. Szombat – 09-16 óráig
  • Helyszín: Danubius Hotel Gellért, 1111 Budapest, Szent Gellért Tér 1.
  • (Megközelíthető a 4-es metróval, a 47-49-es, 18-19-es villamossal és számos busszal)

 

 

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Az állásbörzén való részvétel előzetes regisztrációt NEM igényel. Ugyanakkor azt kérjük, hogy a résztvevők számának előzetes felméréséhez jelezze részvételét az alábbi módok egyikén: 

 

 

JELENTKEZZEN, JÖJJÖN, LÉPJEN TÚL A HATÁROKON!

 

.........................................................................................................................................................................................

 

 

Álláslehetőségek százai várnak orvosokra és nővérekre szerte Európában!

Jöjjön el és találkozzon személyesen a munkaadókkal, akik időszakos vagy állandó álláslehetőségeket kínálnak a következő országok valamelyikében:

- Anglia
- Írország
- Hollandia
- Belgium
- Franciaország
- Dánia
- Svédország
- Németország
- Közel-Kelet
- Ausztrália
- és sok más ország

MedPharm Carieers- A legnagyobb orvosi és ápolói állásbörze Európában!

Várjuk Önt a következő helyszínen:

Budapest, 2014. március 23-án, 11.00 - 18.00
Sofitel Budapest Chain Bridge
Széchenyi István tér 2.
1051 Budapest, Magyarország

 

Belépés ingyenes !

Kérjük regisztáljon a következő linkre kattintva:

http://www.medpharmjobs.com/fairs/HU

 


Csatlakozzon hozzánk ingyenes előadásainkra, szemináriumainkra:

 

13.00-14.00
Aktuális munkalehetőségek orvosok számára Európában
Stan Pyrzanowski | MDB, MedPharmJobs.com


14.15-15.15
Hosszútávú munkalehetőségek Svédországban: állásközvetítés, nyelvtanulás, munka feltételek. Gondolj meleg szívvel Svédországra!
Monika Ziegler | Medena Rek


15.30– 16.30
Hogyan tanuljunk hatékonyan orvosi angolt?
Dr. Grzegorz Chodkowski | CEO, MedPharmJobs.com

 

16.45-17-45

Hogyan csináljunk szakorvosi vizsgát külföldön?

Dr.Grzegorz Chodkowski | CEO, MedPharmJobs.com

Kérjük regisztráljon még ma:

http://www.medpharmjobs.com/fairs/HU 

 

.................................................................................................................................................................................................

 

10 LEGGYAKORIBB KÉRDÉS KÜLFÖLDI MUNKÁVAL KAPCSOLATBAN

 

 1.       Mennyi indulótőke szükséges?

 

Az indulótőke egy olyan összeg, amely az első külföldi fizetés készhezvétele előtt felmerülő összes költségeket foglalja magában. Vegyük sorra ezeket: 1) kiutazás költsége, 2) szállásdíj (amibe beletartozhat szállásszervezési adminisztrációs költség, kaució, és bérleti díj), 3) munkába járás költsége, 4) étkezés.

Ez az összeg mindig attól függ, hogy a munkáltató miben nyújt támogatást és mikor van az első fizetés, tehát megpályázott állásonként más és más. Sok munkahelyen biztosítanak például szállást, de a kiutazás költségét szinte sehol sem fizetik helyettünk. A munkába járás költségének térítése (ha térítik) általában utólag történik.

 

2.       Milyen nyelvtudás szükséges?

 

A külföldi munkavállalás sikerének kulcsa a célország nyelvének legalább társalgási szintű ismerete. Természetesen van olyan munka, amihez elég az alap vagy minimális nyelvtudás, de a mindennapi életben való boldoguláshoz akkor is társalgási szintű nyelvismeret javasolt. Bizonyos országokban (pl. Norvégia, Hollandia, Görögország, Spanyolország) a helyi nyelv ismerete helyett az angol vagy német minimum középfokú nyelvtudás elegendő lehet.

 

3.       Milyen hivatalos ügyeket kell elintézni itthon?

 

Mindössze személyi igazolvánnyal utazhatunk az Európai Unión belül, mégis érdemes érvényes útlevéllel rendelkezni. A külföldi intézmények ugyanis a hivatalos ügyek intézéséhez gyakran két személyazonosságot igazoló okmányt kérnek.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása is ajánlott, hiszen ingyenes, és a magyar társadalombiztosítási jogviszony fennállása alatt ingyenes orvosi ellátásra jogosít az EU tagállamokban. Tehát tökéletesen megfelelő arra, hogy a kinti társadalombiztosítási jogviszony létrejöttéig biztosítsa szükség esetén a díjmentes ellátást.

 

4.       Mennyi időre lehet munkát vállalni külföldön?

 

A szerződések a leggyakrabban határozatlan időre szólnak, tehát a felmondási időt letöltve bármikor el lehet jönni. Ettől függetlenül érdemes a külföldi munkavállalást hosszabb távra (1-3 év) tervezni és nem csak hónapokra. Pár hónap alatt is lehet némi pénzt gyűjteni, nyelvet gyakorolni, más kultúrákat megismerni, ismeretséget szerezni, de évek alatt nyilván sokkal többet, illetve az előrelépés a munkahelyen valószínűleg nem az első pár hónapban következik be, hanem később, ha már bizonyítottál az új környezetben is.

 

5.       A párom, esetleg a gyermekem is jönne velem, lehetséges?

 

A párok elhelyezése nem jelent problémát abban az esetben, ha mindketten megfelelnek egyazon állás feltételeinek. Ilyenkor gyakran közös lakhatást is tud biztosítani a munkáltató. Ha azonos részlegen és munkakörben is dolgoztok majd, akkor viszont számítani kell arra, hogy a munkáltató nem igazán tud azonos napokon szabadnapot biztosítani.

 

Ha csak az egyikőtök felel meg a megpályázott állás feltételeinek, az viszont bonyolultabb kérdés. Nyilvánvalóan egy pár két külön munkavállalót jelent, akik még ha egy munkakörben is dolgoznak, akkor sem tudják a munka minden percében segíteni egymást, tehát a pár mindkét tagjának meg kell felelnie az elvárásoknak! A másik fél pedig nem fogja tudni a munkaadó által biztosított szállást igénybe venni, hiszen nem dolgozik a cégnél. Megoldás lehet, ha önállóan próbáltok meg szállást keresni. Ez főleg kisebb településeken lehet problémás, egyrészt kevés kiadó lakás miatt, másrészt az anyagiak miatt, azaz hogy talál-e munkát a másik fél, hisz egy (minimálbéres) fizetésből még nyugaton is nehézkes a megélhetés.

 

A gyermekek elhelyezése is a lakhatás szempontjából problematikus, hiszen a munkáltató által biztosított szálláson ők sem tartózkodhatnak, sem egyéb közösségi szálláshelyeken, az önálló szálláskeresés pedig már korábban említett okokból kifolyólag nehézkes.

 

 6.       Biztosítanak szállást? A szállás és a munkahely milyen távolságra van?

 

Közvetítő cégeken keresztül megpályázott állások 95%-hoz szállás is biztosított, de ahol nem is, a szálláskeresésben való segítségnyújtás mindenképpen igen. A munkaadó által kínált szállások jellemzői: a munkahely könnyen megközelíthető, erős kihasználtság (2 ágyas szobák, több lakó által közösen használt konyha és fürdőszoba), átlag piaci árnak megfelelő vagy az alatti bérleti díj, ami leggyakrabban a rezsit is tartalmazza,  és nem kell letenni kauciót.

 

Nagyobb városokban, vagy önállóan szerzett állás esetén a szállás és a munkábajárás kérdését a munkavállalónak önállóan kell megoldania, ha csak nem eleve bentlakásos (au-pair, házigondozó, házvezető) pozícióra jelentkezett.

 

 7.       Mennyit lehet keresni/félretenni?

 

Pozícióktól függően a kereseti lehetőség nagyjából egységes egy adott országon belül, viszont az, hogy ebből mennyi marad a munkavállalók zsebében az már nagyonis eltérő lehet.

Kisebb, vidéki településeken általában alacsonyabbak a megélhetés költségei, mint a nagyobb városokban (különösen a közkedvelt, de legdrágább Londonban), de az is számít, hogy a munkáltató támogatja-e a lakhatást/étkezést/munkába járást, vagy erről önállóan kell a munkavállalónak gondoskodnia.

 

Nem szabad azonnali meggazdagodásra számítani, de néhány hónap alatt már általában érezhető az, hogy egyre több a megtakarítás. Ha az ember csak a valóban szükséges dolgokra költ, akkor 100-200 ezer forint még minimálbéres állás mellett is minden hónapban megtakarítható.

 

 8.       Hogyan tudok a diplomámmal elhelyezkedni?

 

Attól függ, hogy milyen diplomáról van szó. A vendéglátásbeli, raktárosi, könnyű fizikai..., vagyis összefoglalva a legkönnyebben megpályázható külföldi munkáknál nem igazán fontos, hogy ki milyen végzettséggel rendelkezik, inkább a munkatapasztalatot, hozzáállást, személyiséget, nyelvtudás szintjét veszik figyelembe. Ha valaki ezekben a munkakörökben külföldi munkatapasztalatot szerez, elintézi közben a hivatalos ügyeket, beilleszkedik, helyismeretre tesz szert, fejleszti a nyelvtudását , akkor ezt követően nagyobb esélye van a saját szakmájában elhelyezkedni az adott országban, mintha egyből a diplomájának megfelelő pozícióra pályázna.

Az orvosoknak, egyes mérnököknek és informatikusoknak, a munkaerőpiaci hiányszakmával rendelkezőknek akár egyből is lehet a diplomájuknak megfelelő állásuk, ha megfelelő nyelvtudással is rendelkeznek.

 

9.       Mennyi idő szükséges a kijutáshoz?

 

Repülőjegyet foglalni és kiutazni akár 1-2 nap alatt lehet, tehát manapság kijutni külföldre nem egy bonyolult dolog, feltéve, ha mindent a vak szerencsére bízunk, avagy a már kint tartózkodó rokonaink, barátaink segítségét vesszük igénybe.

 

Érdemes viszont a külföldi munkavállalást alaposan átgondolni és megtervezni. Sokkal költséghatékonyabb és megnyugtatóbb, ha felkészülünk arra még itthon, hogy nagyjából mire számíthatunk kint (biztos állás, szállás vár minket, tisztában vagyunk a fogadó ország rend és jogszabályaival, tudatában vagyunk, hogy milyen hivatalos ügyeket kell elintézni kint a munkavállaláshoz.) Közvetítő cégeken keresztül a sikeres interjútól számított néhány héten belül megtörténik az elhelyezés. Első külföldi munka esetén ajánlott hozzájuk fordulni, már csak azért is, mert az ismerősökkel szemben őket számon lehet kérni, ha esetleg mégsem a megbeszéltek szerint alakulnak a munka- és szálláskörülmények.

 

10.   Mit tegyek, kihez fordulhatok, ha külföldön probléma adódik?

 

Ha a felmerült probléma nem a munkaadó vagy a szállásadó hatáskörébe tartozik, akkor a nagykövetséghez lehet fordulni, tehát ajánlatos már a kiutazást megelőzően tájékozódni annak elérhetőségeiről. Ha munkaközvetítőn keresztül vállalt munkát a jelentkező, akkor pedig hozzá tud fordulni, vagy a cég külföldi képviselőjéhez, ha nem ért célt közvetlenül a munkáltatónál/szállásadónál.

 

 

 

Az Euwork Állásközvetítő Iroda tanácsadói